APITERAPIA pomáha liečiť aj mačičky

14.11.2012 19:50

 

Apiterapia znamená využívanie včelích produktov na liečebné účely. Je taká stará ako včelárenie samotné.

Nie je to nič nové, že med je liečivý. Vedeli to už naše mamy aj staré mamy. Vieme, že je bohatým zdrojom prírodných vitamínov: A,B1,B2,B6,B12,C,D,H,K,E,P, minerálnych látok napr. zinku, sodíka, železa, vápnika, draslíka a tiež aj organických kyselín. Je výborným liečivým pomocníkom pri mačacom prechladnutí, len je dôležité používať 100%-ný včelí med. Pravosť medu sa pozná napríklad podľa toho, že pri liatí do studenej vody tzv. stužkuje.

Dá sa však použiť aj iným spôsobom. Med totiž môžeme považovať za alternatívnu medicínu. Štúdia zo Sydney dokázala, že med môže efektívne nahradiť antibiotické masti na rany a infekcie. Ani toto vlastne nie je nič nové. Takto med používali už starovekí Egypťania, Gréci a liečili sa tak rany aj v II. svetovej vojne.

Med má silnú antibakteriálnu schopnosť. Lokálne aplikovaný lieči opuchy. Môže pomôcť pri liečbe gangrény a znížiť tak riziko amputácie. Med dokáže liečiť a čistiť rany, aj špinavé.  Môže sa aplikovať do ťažko hojiteľných rán, pretože má silnú hydroskopickú vlastnosť, čo znamená, že dokáže vyťahovať z rany hnis a vodu a rana sa potom rýchlo čistí a hojí. Je možné ho použiť aj na popáleniny. Pri vážnejších spáleninách redukuje vytváranie jaziev. Pri ochoreniach kĺbov je možné použiť obklad z plátna, ktoré sa natrie medom. Med môže vyliečiť aj kožné ochorenia.

Má vaša mačička vysušené vankúšiky na labkách? Využite bioregeneračné účinky medu a jemne jej ich natrite.

 

Aký med je teda vhodný na liečebné účely?

Na medicínske účely je vhodný napríklad med z čajovníkov z Nového Zélandu - MANUKA. Ešte lepší med je JEDĽOVÁ MEDOVICA. Výskum SAV – ústav zoológie dokázal, že antibakteriálna aktivita medu JEDĽOVÁ MEDOVICA je vyššia ako u MANUKY a preto je na medicínske účely vhodnejší.

Zaujímavosťou je, že tento med nepochádza z nektáru kvetov. Vytvárajú ho včely zo sladkej šťavy, ktorú produkujú vošky, ktoré sajú šťavu z vetvičiek jedlí.

Mimochodom, s týmto medom mám osobnú skúsenosť. Mala som ¾ roka otvorenú pooperačnú ranu, ktorá sa trvalo nehojila. Vyskúšala som toto netradičné liečenie, lebo som už nemala čo stratiť. Priamo na ranu som si 2x denne aplikovala med a ranu následne obviazala. Už po prvej aplikácii som prestala cítiť bolesti a po čase sa mi rana naozaj zacelila. Využívam tento med aj pre môjho kocúra, ktorý je mimoriadne citlivý aj na ten najmenší prievan a hneď prská a kýcha. Väčšinou stačí, keď len vezmem na prst malé množstvo a potriem mu ďasná. Síce mu to ani trocha nechutí, ale výsledok sa dostaví do 2 – 3 hodín. Preto v rámci prvej pomoci, mávam doma aj med. Po týchto skúsenostiach na tento prírodný liek nedám dopustiť. :)

JK

 

S použitím zdrojov: 
bio.waikato.ac.nz./honey
medar sk