KOMUNIKUJETE SO SVOJOU MAČKOU?

21.01.2013 21:08

 

Určite všetci majitelia mačičiek majú skúsenosť, že ich miláčik sa im prihovára či už bežne alebo iba občas, a v rámci svojej mačacej reči s nimi komunikuje. Mačky sú v tomto asi ako deti, ktoré keď sú malé „žvatlú“, ale predsa im rozumieme. Len ten, kto ešte nemal mačku dokáže tvrdiť, že mačky nevedia rozprávať! :) Výraznejšia komunikácia nastáva napríklad pri príchode majiteľa domov. Väčšina mačiek rada víta svojho majiteľa a tie „verbálne“ zdatnejšie môžu pri tom radostne alebo aj vyčítavo či až nahnevane mňaukať.


Jazykový prejav mačiek sa skladá z veľkého počtu výrazov a konkrétnych zvukov, ktoré majú rôznorodý a špecifický význam. Každá mačka má svoj vlastný zvukový repertoár. Ak ju lepšie spoznáme, naučíme sa lepšie jej porozumieť, rozlúštiť jej jazyk a lepšie s ňou komunikovať.

 

Vokálny repertoár mačiek zahŕňa približne 16 zvukov používaných dospelými mačkami a 9 zvukov, ktoré používajú mačiatka. Mačky dokážu mumlať, vokalizovať, ale aj kričať. Vedeckým výskumom bolo  dokázané, že mačky sú okrem samohlások schopné vysloviť aj spoluhlásky: „m“, „n“, „g“, „h“, „v“ a „f“.

  

Väčšina majiteľov isto potvrdí, že ich mačka používa rôzne konkrétne zvuky, napríklad keď chce jedlo, spoločnú hru, prípadne hlasovým prejavom vyjadruje inú požiadavku alebo potrebu. Tento hlasový prejav je unikátny pre každú rodinu a nuansy zvukov vznikajú postupne na základe mačacej komunikácie a odpovedí, ktoré mačke dáva majiteľ. Navyše každá mačka má svoju vlastnú intonáciu, ktorú majiteľ neomylne rozpozná aj keď má trebárs desať mačiek.

Zistilo sa, že hlavne mačky, ktorých majiteľkami sú ženy, sú komunikatívnejšie a hlasovo sa prejavujú viac. Je to preto, že ženy majú väčšiu tendenciu reagovať na svoju mačku, prihovárať sa jej a rozprávať sa s ňou. Mačky sa totiž stále učia ako s nami komunikovať. Preto čím viac prebieha komunikácia, tým rýchlejšie sa učia.
 Obľuba mačiek v súčasnosti stále stúpa nielen pre ich samostatnosť a nenáročnosť, ale aj preto, že vedia byť aj veľmi dobrými poslucháčkami. V prieskume, ktorého sa zúčastnilo 900 majiteľov mačiek až 96% z nich uviedlo, že aspoň raz denne sa so svojou mačkou rozprávajú. 

 

Prečo s nami vlastne mačky komunikujú?

Mačky sú veľmi inteligentné, vnímavé a citlivé. Pochopili náš spôsob komunikácie a prispôsobili sa nášmu životnému štýlu. Navyše zistili, že je to najúčinnejší spôsob, aby od nás dostali to, čo chcú.

 

 

Čo znamená bežné „mňau“?

Všetci majitelia mačiek isto vedia, že existuje celý rad mačacích slov „mňau“, ktoré sa líšia vo význame, intonácii, hlasitosti, rytme i výslovnosti. Niekoľko prírodovedcov sa pokúsilo roztriediť tieto citoslovcia podľa významu:

 

  • Krátke „mňau“ (ale aj „miau“ „uau“, „mao“, „miju“, „ma“...):  znamená štandardný pozdrav

 

  • Viacnásobné „miau“: sú vzrušené pozdravy, (mačka sa teší)

 

  • „Meu“ vyslovené tichšie: je veľmi zdvorilá prosba o pozornosť

 

  • „Mijeau“ raz vyslovené stredným tónom hlasu: je prosba napr. o jedlo, pohladenie alebo o spoločnú hru

 

  • Ťahavé „mrrooou“: môže byť žiadosť o niečo

 

  • Hlboké „ mrrroooouuu“ prípadne „mmmmmm“: je sťažnosť alebo nespokojnosť

 

  • „Miioooooouuu“ vyslovené nižším ako stredným tónom hlasu: je žobronenie napr. o jedlo alebo maškrtu

 

  • „Rrrrauuu!“ vyslovené vysokým tónom hlasu: vyjadruje hnev, bolesť alebo strach

 

  • Chvenie čeľustí prípadne rýchle cvakanie zubami: znamená vzrušenie (napr. z lovu) alebo frustráciu, sklamanie

 

  • „Cvrlikanie“ -  niečo medzi „mňau“ a zároveň zvukom pradenia: zvykne byť priateľský pozdravný zvuk často používaný mačacou matkou k zvolávaniu mačiatok

 

  • Pradenie v ľudskej blízkosti: znamená blízky kontakt, pozornosť

 

Mlčí vaša mačka?

Niektorí majitelia tvrdia, že  ich mačka nemňauká a ani nevydáva žiadne zvuky. Je to úplne v poriadku, nie všetky mačky cítia potrebu mňaukať. Ale mačky majú tiež svoje malé tajomstvo. Síce sa doteraz nezistilo do akej miery, ale dokážu pri komunikácii medzi sebou používať aj ultrazvuk, ktorý je pre nás nepočuteľný. Možno preto máme niekedy pocit, že nevydávajú žiadne zvuky...

A čo vaše mačky, rozprávajú sa s vami? 

 

S použitím zdrojov:

Why Does My Cat Do That? - Catherine Davidson

Parler et communiquer avec son chat

Mon chat parle…

wikiHow

Diskusná téma: KOMUNIKUJETE SO SVOJOU MAČKOU?

Mačička

Ivana | 16.03.2018

Mám v byte mačičku a ta neustále uteká k súde a aj na druhé poschodie neustále ráno miavka pri dverách čo robiť a prečo to vlastne robí ?

Re:Mačička

Kvetka | 07.07.2019

Moj kocur ten vždy vychádza na okno čo to znamená?

vsetky macky su krasne

dena | 24.01.2018

mam cierneho kocurika vychovala som ho na mliecku ja lebo mamu nepoznal a teraz ma rok a dava mi lasku taku aku som mu davala ja a dala by som mu svoj zivot

Tahave mnauuuuu

Marta | 13.01.2018

Moja macka az neznesitelne tahavo a vytrvalo mnauka. Dali sme ju sterilizovat ale je to este horsie.

Minnie

Minnie Bauerová | 09.01.2018

Moje mačiatko nezvykne mňaukať ale keď som pri nej tak hrozne nahlas pradie.

hanka

Hana Vašeková | 17.10.2016

Je to velmi dobra stranka. Dava vela informacii

Re:hanka

daniela | 17.11.2016

Ano komunikujem zo vsetkymi mackami a som stastna , ked mi odpovedaju. Moj milacik pradie hned ako je pri mne ani ho nedrzim a pradie. Obtiera hlavu o vsetko, ked nanho poozeram a viem ze ma miluje a ja jeho tiez . Kazdu svoju macicku milujem . V pondeloi som prisla o male 2 mesacne maciatko. 3 Dni ho bolela nozka a menej zralo. V nedelu ocami pozeralo ako vyskocit do narucia vzala som ho, poobede som ho uz nemala a naozaj lutujem, vecer som bola dat papanie ale asi nepapalo. Podcenila som to a nemam ho. Strasne mi chyba. Sice ostatne mi asi chcu pomoct, tisnu sa ku mne asi citia moj smutok... ale ten neprejde. Milujem ich a teraz sa mi vratil jeden kocurik , ktoryňeho zabilo auto v juny. Ma inu farbu , nie je tigrik ale ma bodky ale ma ten isty ksichtik a aj povahu a tie oci by som spoznala kedyykolveek . Tak verim aj ked mi to velmi neppomaha , ze aj Bojicko sa vrati. Ked si ho budem mohla nechat ale mat v blizkosti a aj moj Tomicek. Aj terajsi Tomik Mikulas. dala by som ruku do ohna ze je to ten isty ... ale nemoze. lebo druheho som nasla ako asi 5 tyzdnove maciatko 2 tyzdne po smrti svojej lasky. macacej

koniarka

nikplka dodokova | 20.05.2016

Moja macka predcerom porodila a ona sa o mlade nestara ja neviem co mam robit robim dobre ze ich krmim kozacim mliekom?

Re:koniarka

Paws | 03.12.2017

Robite zle, macka nesmie kozie a ani kravske mlieko. Kupte specialne mlieko pre maciatka- u veterina vam poradia

| 18.01.2015

Ka som svojim kocurom komunikuje ale on n MNA nemrauka ale ked ma vita přídě ku mne začne priast a obtierat sa mi o nohy AK sa chce hrát začne mi skrabat nohy a AK chce jest skočí mi na bakon(balkon máme nízko a mame na nom aj schody do zahrádky takže je to v pohodě) PLS nevsimajte si ze nějaké slova su po slovensky a jiné po český mam tablet nastyveny v cestine tak zato

1 | 2 >>

Pridať nový príspevok