Sú mačky inteligentné?

28.10.2012 19:18

 

Mačka je zázrak prírody. Je krásna, nežná, citlivá, ohľaduplná, roztomilá, hravá, zábavná i prekvapujúca. Ale je mačka aj inteligentná? Podľa jednej štúdie, ktorá bola zverejnená Ústavom Kognitívnej a Evolučnej antropológie (GB), je inteligencia cicavcov spojená s rozvojom sociálnej činnosti, ktorá riadi jeho druh. Inými slovami zvieratá, ktoré žijú v spoločnosti, majú viac vyvinutý mozog ako samotárske zvieratá. Preto mačky žijúce v spoločenstve ľudí, ktorí sa im venujú a poskytujú dostatok podnetov a príležitostí ku hre, sú inteligentnejšie. Mačky sa veľmi rýchlo učia a majú dobrú pamäť hlavne na informácie, ktoré sú pre nich užitočné. Pokiaľ niekto porovnáva mozog mačky a psa tvrdiac, že mačka je menej inteligentná ako pes len preto, že má menší mozog, nemá pravdu. Je to rovnako nezmyselné, ako keby tvrdil, že slon je inteligentnejší ako človek, pretože jeho mozog je oveľa väčší. Väčší mozog vôbec neznamená lepšie získavanie poznatkov a ani lepšie následné spracovanie informácií.

Mačka sa vie veľmi dobre prispôsobiť svetu okolo seba. Keď si k tomu pridáme rôzne zručnosti jej umu a vynaliezavosť, získame dostatok dôkazov, že je obdarená inteligenciou. Má schopnosť zo svojich skúseností vyvodiť logické závery. Ak zviera dokáže opakovane riešiť určitý problém až do vyriešenia, učí sa niečo nové, stáva sa inteligentnejším. V prípade mačiek to funguje tak, že ak mačka raz našla riešenie, vie ho prenášať do rôznych situácií.

Dokáže rýchlo reagovať a byť dômyselná najmä pri hre. Vytvára si pri tom vlastný model „intelektuálneho myslenia“ pre svoju osobnú spokojnosť. Pokiaľ mačka žije v harmonickom domácom  prostredí a môže vďaka svojej prirodzenej zvedavosti bez strachu objavovať svet okolo seba, jej inteligencia sa rozvíja lepšie.